Den första ”Slöjdfestivalen” ombord på Wasaline mellan Vasa och Umeå gick av stapeln den 28 januari 2017. Mia Porko-Hudd, forskningsledare i slöjdpedagogik vid Åbo Akademi (det svenskspråkiga universitetet i Finland), var med och arrangerade festivalen tillsammans med kolleger från Österbottens hantverk och Stiftelsen Juthbacka, och tillsammans med Västerbottens läns hemslöjdsförening och Umeå universitet i Sverige. Slöjdfestivalen återkommer i januari 2018. Mia har svarat på några frågor från Slöjdlärarportalen:
Hur uppkom idén till en Slöjdfestival på en färja mellan Finland och Sverige?
Idén till evenemanget kläcktes av Malin Wälitalo-Palo från Österbottens hantverk och jag var snabb med att haka på och säga att slöjdlärarutbildningen vid Åbo Akademi naturligtvis vill vara med på ett hörn. Övriga partners kom med genom tidigare kontakter och samarbeten. Samarbetet mellan företag och utbildningar i Vasa och Umeå har starka historiska rötter och tack vare en god färjeförbindelse kan vi utveckla dem ytterligare. På båda sidor om Kvarken har vi dessutom livskraftiga hantverkstraditioner, och vad vore väl bättre än att vi samverkar kring att ytterligare lyfta fram och stärka kunnandet på detta sätt.
Vad syftar projektet till?
Målsättningen med festivalen är att lyfta fram intresset och hantverkskunnandet som finns på båda sidor om Kvarken. För att nå ut till både finska och svenska deltagare valde vi att ordna festivalen på ”neutral mark”, dvs. ute på havet mellan Vasa och Umeå. Vi vill att Slöjdfestivalen ska vara en glädjefylld och inspirerande mötesarena för människor med ett slöjd- och hantverksintresse under en årstid som annars kan vara mörk och kall.
Under festivalen ordnas det program ombord på färjan i form av slöjd pop-ups, workshops, föreläsningar och filmförevisningar. Nytt för Slöjdfestivalen 2018 är att vi också utvecklar program för tiden då båten är i hamn i Umeå och då den är i Vasa.
Hur upplevde ni arrangörer festivalens innehåll och genomförande?
Den första festivalen var spännande och lärorik på många sätt. Vi hade begränsad erfarenhet av samarbete sinsemellan och konceptet var helt nytt. Samarbetet fungerade dock ypperligt och vi hittade fort ett sätt att samverka och skrida till verket. När vi ser i backspegeln på Slöjdfestivalen 2017 kan vi inte annat än vara nöjda. Vi har fått mycket bra respons från deltagare och samarbetspartner och har också fått förslag på hur vi kunde utveckla festivalen ytterligare. Det verkar alltså finnas behov av ett evenemang där människor i olika åldrar och ur olika perspektiv samlas för att fokusera på slöjd och hantverk under lite udda förhållanden ombord på en båt.
Vad ser du för kopplingar till finsk skolslöjd och projektet – kan slöjdlärare använda formen ”Slöjdfestival” i sin undervisning? Hur och med vilka syften?
Slöjdfestivalen riktar sig till en bred publik av såväl hobbyslöjdare som professionella hantverkare samt slöjdlärare och lärarstuderande. Jag ser att skolslöjden ger grunden för att som vuxen på ett mångsidigt sätt ha ett slöjd- och hantverksintresse. Det är också viktigt att visa för allmänheten hur dagens slöjdundervisning kan se ut och vilka betoningar den har samt medvetandegöra att man kan studera det slöjdpedagogik området på universitetsnivå ända till doktorsexamen. För slöjdlärare hoppas jag att festivalen både kan fungera som inspiration och information. Konceptet kring slöjd pop-ups som Åbo Akademis slöjdlärarstuderande ställer upp med, kan kanske vara en arbetsmetod som kan omformas till undervisningssammanhang i skolan. Här tror jag ändå starkt på att varje lärare själv kan hitta sina guldkorn från slöjdfestivalen och tillsammans med sina elever omvandla dem till nya guldkorn.
Var kan vi hitta mer information om Slöjdfestivalen?
Nästa Slöjdfestival kastar loss lördagen den 27 januari 2018 och inkluderar program även under söndagen den 28 januari. På detta sätt försöker vi nå ut till fler deltagare och erbjuda både finska och svenska deltagare ett gediget slöjdprogram såväl ombord på båten som i land i Umeå och i Vasa. På Facebook finns ett event som uppdateras vartefter: Slöjdfestival till havs – Käsityöfestivaali.
Mia Porko-Hudd:
Arbetar: Forskningsledare i slöjdpedagogik, docent, vid Åbo Akademi (det svenskspråkiga universitetet i Finland).
Aktuell med: Jag läser, skriver och uttalar ordet ”slöjd” tiotals gånger per dag i form av projektansökningar, handledning av magisteravhandlingar, planering av kursupplägg, handledning av doktorander och i möten med inhemska och nordiska kolleger inom utbildning. Arbetet kring Slöjdfestivalen 2018 är aktivt i gång och vi ser framemot ett inspirerande veckoslut i januari.
Bästa slöjdminne: Varje gång jag ser mig runt på vår sommarstuga och kan notera hur nästan alla möbler, textilier och inredningsdetaljer är tillverkade antingen av mig själv eller av betydelsefulla nära anhöriga till vår familj, känner jag en värmande glädje och en gräns- och tidsöverskridande samhörighet mellan oss. De handgjorda produkterna väcker positiva minnen om händelser, människor och känslor och jag hoppas att gardinen i dörröppningen gjord av rep och farmors gamla sytrådsrullar i trä ska få hänga med ännu länge och väcka nya gästers förvånade frågor om vem som har sytt slut på all sytråd från rullarna.
Se ett inslag om kryssningen i programmet Strömsö här. Läs mer om människor på slöjdkryssning här.
Diskussionsfråga: Hur tolkar du Slöjdfestivalens ”slöjd pop-ups”? Är det något som kan användas i skolans slöjdundervisning?
Kommentera