Varje år arrangerar lärarutbildningen i bild och slöjd på Konstfack två öppna kostnadsfria kunskapsdagar med inbjudna gästföreläsare, workshops och seminarier. Årets dagar 31 oktober och 1 november med temat ”Digitalisering – Mission possible” var enormt välbesökta: cirka 500 bild- och slöjdlärare från hela Sverige deltog.
Inbjudna föreläsare och workshopshållare erbjöd en rad olika perspektiv på utmaningen att arbeta med digitala verktyg inom såväl slöjd, konst, design, media, och bild.
Regeringens nyligen presenterade nationella digitaliseringsstrategi för skolväsendet bildade ramverk för årets FoU-dagar. Detta perspektiverades bland annat av Ingrid Forsler, doktorand på Södertörns Högskola i Stockholm, som presenterade ”Föreställningen om framtiden. Bild och nya medieteknologier”. Från HDK i Göteborg medverkade lektor Olle Essvik med bland annat konstnärlig mediearkeologi i föreläsningen ”Visuella utopier”. Designforskaren Anna Ståhl bidrog med exempel från sitt arbete ”Patchwork ways of knowing”.
Två workshops var särskilt, för att inte säga extremt, välbesökta – ”Elektriska broderier” samt ”Kill your phone” som slöjdläraren Eva Söderberg höll i. Hon föreläste även om ett Mission possible för slöjden när det gäller digitaliseringsuppdraget och den reviderade kursplanen för slöjd samt kommentarmaterialet för slöjd. Där förtydligade hon bland annat en rad punkter kring digitalt arbete och ”digitala material” som redan sker i hög utsträckning i slöjdundervisningen i Sverige idag. Bland annat hänvisade hon till en enkätstudie i sin magisteruppsats från 2006 där hon studerat slöjdlärares digitala aktiviteter i klassrummet. Hon lyfte även utmaningar som hur vi kan förstå vad ett ’digitalt material’ kan innebära och i vilka skolämnen arbetet med att programmera eventuella elektronikkomponenter, som skruvas eller sys fast i slöjdföremål, hör hemma. Föreläsningen filmades och finns tillgänglig via facebookgruppen Nationellt centrum för slöjdutbildning.
Därutöver medverkade studenter, personal och en rad andra olika föreläsare från Högskolan Väst, Umeå Universitet, Stockholms Universitet samt ett flertal verksamma bild- och slöjdlärare.
Kunskapsdagarna avslutades med en underhållande och avdramatiserande föreläsning om uppkopplade verktyg som Magnus Wink, slöjdlärarutbildare från Umeå Universitet höll i. Han visade hur han laborerat med kablar och ett s.k. MakeyMakey-kort i syfte att utforska styrningen av en digitalkamera med hjälp av färskt virke och tillverka verktyg såsom en e-yxa och en e-penna. En del av föreläsningen finns filmad här.
Läs mer om kunskapsdagarna här.
Text: Jenny Frohagen, fil. Lic. och slöjdlärarutbildare vid Konstfack i Stockholm
Kommentera