Allt fler forskare lyfter fram att minnet, påhittigheten, den språkliga och sociala träningen i hög grad formas av händernas aktivitet. Vad innebär det i en tid när våra händer endast arbetar i en bråkdel av sin makalösa kapacitet? Börjar vi att nå slutet på ett långdraget ifrågasättande av skolans praktiska ämnen, för att istället se hur våra händers intelligens kan fortsätta utveckla oss som individer och kollektiv?
Som en del av Vetenskapsfestivalen i Göteborg genomförs ett seminarium kring dessa frågor, med slöjdiga inslag och med ett imponerande namnkunnigt uppbåd av medverkande. Föreläser gör Göran Lundborg, professor emeritus vid Lunds universitet och tidigare överläkare vid Handkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Han har i sin forskning framför allt intresserat sig för samspelet mellan hand och hjärna. I sin bok ”Handen och hjärnan: Från Lucys tumme till den tankestyrda robothanden” (Atlantis 2011) ger han en bred skildring av händernas betydelse i våra liv, liksom inom evolutionen, konsten, musiken och litteraturen.
Därefter blir det panelsamtal med Mårten Medbo, keramiker och doktor i konsthantverk, Helena Hansson, designdoktorand vid HDK, Statira Jazayeri, Textil Designer/ Konsthantverkare, Elina Holmgren, slöjdare och handledare Sloydtrukk och tidigare nämnda Göran Lundborg. Moderator är Katarina Karlsson, Konsthantverkscentrum.
Var? Vetenskapsfestivalen, Pedagogen, Göteborgs universitet
Prova på Sloydtrukk från klockan 11!
Läs mer här!
Kommentera