Nu är det dags att söka till höstens kurser på universitet och högskolor, anmälan är öppen 15 mars – 15 april. Slöjdlärarportalen erbjöd representanter för landets fyra slöjdlärarutbildningar att kort presentera de fristående kompetensutvecklingskurser som ges i höst. Svar kom från Umeå och Göteborgs universitet. Nedanstående kursutbud gäller alltså i första hand fortbildning för verksamma slöjdlärare, behörighetsgivande kurser är inte med. Du kan också söka på ”slöjd” via antagning.se för att se hela höstens utbud från samtliga lärosäten.
Umeå universitet
6SL036 Form, färg, estetik och uttryck – Utveckla ditt formspråk i trä, 15 hp
- Distans med tre kursträffar, halvfart
Kursen syftar till att fördjupa och utveckla kunskaper inom formgivning och färgsättning av trä. Tyngdpunkten läggs på att utforska och utveckla idéer med hjälp av kreativa strategier, att medvetandegöra estetiska val samt att vidareutveckla förmågan att gestalta idéer till personligt uttryck.
1SL006 Digitala verktyg i Slöjd, 7,5 hp
- Distans med en kursträff, kvartsfart
Då digitalisering har blivit en realitet i slöjdämnets styrdokument erbjuder vi en kurs där du får läsa om, testa och diskutera förutsättningar för digitala verktyg såsom exempelvis CNC-fräs, laserskärare och 3d-skrivare.
6TX027 Kläddesign, 7,5 hp
- Distans med två kursträffar, halvfart
Kursen syftar till att utveckla grundläggande kunskaper i formgivning och klädsömnad utifrån egen kunskapsnivå. Processen synliggörs genom att gestalta idéer inom kläddesign. Undervisnings- och lärandeperspektiv ingår. Kan kombineras med Väv- och kläddesign: Estetiska skapandeprocesser, 7,5 hp
6TX028 Vävdesign, 7,5 hp
- Distans med tvåkursträffar, halvfart
Kursen syftar till att utveckla grundläggande kunskaper i formgivning och vävning utifrån egen kunskapsnivå. Processen synliggörs genom att gestalta idéer i vävningens uttryck. Undervisnings- och lärandeperspektiv ingår. Kan kombineras med Väv- och kläddesign: Estetiska skapandeprocesser, 7,5 hp
6TX029 Väv- och kläddesign: Estetiska skapandeprocesser, 7,5 hp
- Distans med två kursträffar, halvfart
Innehållet i kursen fokuseras på att ge fördjupade kunskaper och färdigheter inom formgivning i antingen väv- eller kläddesign. Utgångspunkt för tematiska studier är experimentellt arbete med betoning på processen från idé till produkt. De studerande söker självständigt egna uttryckssätt och inspirationskällor. Lärandeperspektiv ingår.
6TX025 Textila uttryck, 30 hp
- Distans med sex träffar (3 per termin), halvfart
Kursen skall fördjupa de studerandes förmåga att gestalta idéer i egna textila uttryck. Tyngdpunkt läggs på utforskande arbete där designprocessens alla delar bearbetas. Studierna genomförs tematiskt och ett personligt valt fördjupningsarbete ingår.
1TX006 Mönsterkonstruktion och modellskapande, 7,5 hp
- Distans med två träffar, kvartsfart
Hur gör man mönster till plagg för att kunna omsätta sina egna idéer? Hur jobbar man fram plaggmönster med volym? Under kursen jobbar du med grunderna i mönsterkonstruktion och vidareutvecklar dina kunskaper inom ämnet.
1TX004 Design & kläder A, 30 hp
- Helfart, Campusförlagd
Kursen syftar till att ge praktiska och teoretiska kunskaper i design med avseende på kläder. Idéprocessen synliggörs och de studerande får pröva och utveckla sina egna idéer och uttryck som grund för sitt klädskapande. Undervisningen har ett vetenskapligt förhållningssätt till kläddesign. I kursen behandlas olika aktuella perspektiv på klädframställning.
Se vidare om kurser i Umeå via denna länk
Göteborgs universitet
SLF30G Slöjdämnet och digitala verktyg, 7,5 hp
- Distans med tre campusträffar, kvartsfart
Kursen behandlar hur olika typer av digitala verktyg kan användas i enlighet med läroplanen, för att bidra till utveckling av de förmågor slöjdundervisning syftar till. Vidare behandlas också kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande med digitala verktyg. I kursen lyfts även kritiska frågeställningar kring slöjdundervisning och digitala verktyg.
SLF40G Estetiska och kulturella uttryck i skolämnet slöjd, 7,5hp
- Distans med tre campusträffar, kvartsfart
Kursen behandlar estetiska och kulturella uttrycksformer, hur färg och form påverkar slöjdföremåls uttryck. Vidare behandlas hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer samt symboler, mode och trender som identitetsskapande ur ett ämnesdidaktiskt perspektiv. I kursen ingår såväl teoretiska- som hantverksmässiga uppgifter.
Se vidare om kurser i Göteborg via denna länk
Anmälan till samtliga kurser görs via antagning.se. Skriv in kurskoden (den som står före namnet på respektive kurs) innan du klickar på ”Sök”.
Mer information om varje kurs hittar du på respektive lärosätes webbplats eller genom att följa länken som dyker upp när du sökt på kurskoden på antagning.se.
Dags för ett ”Slöjdlyftet” för dig och kollegorna i höst?
Lasse Lohmander säger
Hej !
Jag undervisar i förgyllning på Bäckedals fhsk och har haft en hel del slöjdlärare som elever som snabbt kunde utnyttja sina nyvunna kunskaper i undervisningen oavsett stadium.
Har skickat information till samtliga utbildningsorter = 4 st.
Kontakta Bäckedals fhsk om du är intresserad, nästa kurs går i slutet av juni.
Lasse Lohmander
Förgyllare