I slutet av 2018 beviljade svenska Vetenskapsrådet, VR, medel för en nationell forskarskola i bildpedagogik och slöjdpedagogik, se tidigare publicerad text i Slöjdlärarportalen om den nya forskarskolan. Forskarskolan är ett samarbete mellan bild- och slöjdlärarinriktningarna vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK) vid Göteborgs universitet och Institutionen för bild- och slöjdpedagogik (IBIS) vid Konstfack i Stockholm, samt Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (HSD) och Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), båda vid Stockholms universitet. HDK är värdinstitution för forskarskolan och projektleds därifrån.
Ansökan till forskarskolan är öppen från och med den 1 juli 2019 (och stänger den 1 september).
Forskarskolan för bildpedagogik och slöjdpedagogik är riktad mot skolämnena bild och slöjd med syfte att utveckla kunskapsområdet visuell, virtuell och materiell kultur och handlingsburen kunskap. Exempel på tematiker inom bildpedagogik och slöjdpedagogik är bilddidaktik, slöjddidaktik, användning av digitala redskap och multimodala resurser, estetiska och praktiska lärprocesser, handlingsburna färdigheter och hållbar utveckling. Forskarskolan betonar utveckling av undervisnings- och bedömningsmetoder relaterade till för ämnena aktuella och relevanta teoretiska perspektiv. Forskarskolan, som är nationell och därmed vänder sig till sökande i hela landet, syftar till utveckling av för bild och slöjd relevanta kunskapsområden, från förskolan till gymnasiet.
Forskarskolan kommer att erbjuda studier för licentiand-doktorander till licentiatexamen. Lic.-doktoranderna blir placerade vid de medverkande lärosätena utifrån inriktning på forskningsansökan. Forskarskolan riktar sig till lärare som finansieras av skolhuvudman. Antagen till forskarskolan behåller sin anställning under studietiden. Studierna genomförs på 50% under 4 år. Forskarstuderandes lön inom forskarskolan finansieras av skolhuvudman. Övriga utbildningskostnader bekostas av forskarskolan.
Skolans bildundervisning och slöjdundervisning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Både bild och slöjd är kunskapsområden där det behövs mer forskning och skolutveckling. En licentiatexamen öppnar upp för flera karriärvägar för bild- och slöjdlärare.De medverkande lärosätena ser fram emot många olika typer av ansökningar inom forskningsfälten.
Nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik startar sin verksamhet våren 2020. Ansökan är öppen mellan den 1 juli – 1 september 2019!
För mer information, se forskarskolans hemsida https://fobos.gu.se/
På hemsidan, som är under uppbyggnad, finns bland annat mer information om vad ansökan ska innehålla, om finansieringen av skolhuvudman, och om behörighet och antagning.
Hjälp till att sprida informationen!
Välkommen med din ansökan!
[…] också att ansökningstiden för Lic.-doktorand är öppen från och med den 1 juli till den 1 […]