Det har varit ett fantastiskt projekt – tjugo slöjdlärare som tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål och strävar i samma riktning genom ett projekt att samlas kring! (Karolin Wagner)
Genom möjligheten att söka bidrag för Skapande skola från Kulturrådet föddes idén till ett samverkansprojekt mellan kommunens alla slöjdlärare och elever. I veckans text berättar Karolin Wagner själv om arbetet med projektet och den kommande utställningen. Karolin är slöjdlärare på Glumslövs skola och förstelärare i slöjd i Landskrona stad, hon vikarierar också som universitetsadjunkt på Slöjdlärarutbildningen vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK, Göteborgs universitet.
Under flera år har vi slöjdlärare i Landskrona stad diskuterat att samordna ett projekt där vi och våra elever arbetar mot ett gemensamt mål. När vi fick möjlighet att ansöka om bidrag från Skapande skola blev idén till verklighet. I direktiven för bidraget sägs bland annat:
Statsbidraget Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget.
Landskrona är en mångkulturell stad vilket ger goda och naturliga förutsättningar att i slöjdundervisningen arbeta kring temat mångkulturalitet. Dels för att eleverna ska få en djupare förståelse för varandra, varandras bakgrund och de olika mångkulturer som finns representerade, dels för att det enligt både läroplanen som den lokala jämlikhetsplanen ingår i skolans uppdrag att arbeta med och motverka bryta fördomar. I Landskrona stads jämlikhetsplan beskrivs jämställdhetsarbetet bland annat som att ta tillvara människors olikheter, varje individs kompetens och utvecklingsmöjligheter, samt att bekämpa diskriminering.
I Läroplanen, Lgr11, uppfattade vi att följande korta citat ur den inledande delen ”Skolans värdegrund och uppdrag” var av relevans för vårt projekt:
…skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart/…/ främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse/…/
Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar/…/
Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem/…/
Skolan ska stimulera varje elev att bilda sig och växa med sina uppgifter/…/
I skolarbetet ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas/…/
Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.
I ansökan tryckte vi dels på att våra elever skulle få möjlighet att mötas kring det för dem alltid aktuella ämnet mångkulturalitet, dels på att eleverna genom slöjden skulle uppmärksammas på varandras tolkningar av mångkulturalitet. Från vårt lärarperspektiv var ambitionen dessutom att via en utställning i det offentliga rummet visa upp slöjdämnets innehåll och arbetsformer.
Birthe Wibrand, konstintendent/curator i Landskrona stad och med arbete på Landskrona konsthall, kontaktades. Birthe tyckte att projektet lät spännande och var villig att öppna upp Landskrona konsthall för oss och våra elever. Vi bestämde att sista utställningsperioden i december 2018 var en bra tid för slöjdutställningen. Det gav oss gott om tid för planering, samtidigt som eleverna hade något att se fram emot. För oss kändes det nästan overkligt att få tillgång till Landskrona konsthall i tio dagar för ett elevprojekt, men Birthe trodde på oss och vår idé!
Under ett och ett halvt år har vi slöjdlärare arbetat med att diskutera idéer, tolka kursplanen, och utforma en struktur för hur vi skulle vilja utforma utställningen och vad vi ville att eleverna skulle tillägna sig genom projektet. Vi lärare har träffas och smitt planer under obligatoriska nätverksträffar två gånger per termin samt vid extrainsatta studiedagar då många av de övriga lärarna i kommunen rättat nationella prov.
I och genom projektet har vi lärare tillsammans fått möjlighet att diskutera och fördjupa oss i kursplanen. Ett arbete som varit extra viktigt genom att vi finns i en kommun som har svårt att rekrytera behöriga lärare. Kommunens officiella målsättningar om att lärarna ska ha en samsyn och en likvärdighet i undervisningen har varit svår att uppnå eftersom så många som undervisar i slöjdämnet saknar lärarutbildning och därmed inte är lika insatta i kursplanen. Därför har vi under våra nätverksträffar lagt stor vikt vid att tillsammans fördjupa oss i kursplanen och utveckla en samsyn.
Vi började med att läsa Skolverkets stödmaterial ”Slöjdens estetiska och kulturella uttryck – inspiration för slöjdundervisningen” för att sedan diskutera innehållet och hur det kunde omsättas i vår slöjdundervisning. Vi har också läst och diskuterat kommentarmaterialet till kursplanen i slöjd och vikten av pedagogiska planeringar, inte minst att förklara syftet med varje arbetsområde för eleverna.
Träffarna har också inneburit att vi presenterat, diskuterat och delat våra uppgifter kollegialt. Vi har dessutom fått en större öppenhet slöjdlärarkollegor emellan – ingen fråga har varit för dum att ställa! Inför fortsättningen planerar vi att hitta tid att ”skugga” varandras undervisning för att få en insyn i hur vi alla undervisar. Sammantaget har vårt deltagande och arbete med Skapande skola-projektet fått oss slöjdlärare att bli mer sammansvetsade och att få en mer likvärdig syn på slöjdämnet.
Under planeringen av projektet har vi hela tiden tänkt positivt, vi har sett möjligheter och inte tänkt på allt som skulle kunna gå fel. Inställningen har varit ett viktigt steg för att ro det hela i land. Vi lärare har varit eniga om att uppgifterna inom temat kunde beröra alla fyra av kursplanens långsiktiga mål, men också att vi skulle fokusera på kunskapsområdet ”Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer” i ämnets centrala innehåll.
Snart är det dags för utställning! Eftersom det är 650 elever från tio olika skolor i Landskrona har vi fått planera för två vernissager så att alla elever får känna sig speciella och kan vara med på invigningen med allt vad det innebär. Fredagen den 7 december och lördagen den 8 december invigs projektets utställning på Landskrona konsthall. Vi kommer att få besök av Lotta Hermansson, universitetsadjunkt från slöjdlärarutbildningen på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg som kommer att inviga vår utställning.
Detta har varit ett fantastiskt projekt – tjugo slöjdlärare som tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål och strävar i samma riktning genom ett projekt att samlas kring! Nu ser vi fram emot att få många besökare på utställningen och få visa upp hur lärare och elever tillsammans kan arbeta för att i och genom slöjdämnet nå ett gemensamt mål. På utställningen visas elevernas tankar från idé till färdigt slöjdalster. Här visas också en härlig bredd i hur man kan arbeta med estetiska och kulturella uttryck i skolämnet slöjd. Besökarna kommer att möta slöjdarbeten där eleverna har tolka olika delar av världen på olika sätt. Symboler, folkdräkter, ungdomskulturer och många typer av tecken från olika kulturer, men också uttryck för elevers egen identitet.
Utifrån våra erfarenheter från genomförandet av projektet vill jag ge andra slöjdlärare som vill prova att tillsammans i en kommun genomföra något liknande följande råd:
- Försök få med alla på tåget
- Utgå ifrån att ingenting är omöjligt
- Se till att ha gott om tid
- Bilda nätverk – både för genomförande av projektet och med sikte på framtiden
- Inkludera externa kontakter, exempelvis hos kommunen
Alla är mycket välkomna att besöka utställningen i Landskrona konsthall! Utställningen är öppen för allmänheten från den 8 till den 16 december. Öppettider och mera information här.
Text av: Karolin Wagner
Mer om Karolin:
Utbildning: Herr- och damskräddare med gesällbrev, Gymnasielärare för hantverksprogrammet Textil och design samt slöjdlärare för åk 1-9.
Bästa slöjdminne: Har många bra minnen, men när en elev i åk 6 kommer till slöjden en måndag och berättar att när de hade haft fest hemma på lördagen för några grannar, hade han fått visa alla hur man gör schablontryck på en T-shirt. Alla hade fått trycka sin egendesignade t-shirt på festen. Det är härligt att se när elever tar med sig slöjden ut i verkligheten och lär för livet!
Kommentera