Fredagen den 21/10 ordnade HDK, Högskolan för design och konsthantverk, en fredagsföreläsning som handlade om sammansmältningen av ny teknik och traditionellt hantverk. I dagens samhälle lever dessa två världar ofta åtskilda och i korsbefruktningen mellan dessa föds en rad intressanta hybridfenomen.
HDK vid Göteborgs universitet arrangerar ett antal fredagsföreläsningar varje år. Fredagen den 21 oktober genomfördes den andra och sista delen i en serie föreläsningar som har haft makerkultur som övergripande tema. Den första hölls av Carl Heath tidigare i våras. I samband med den gjordes en intervju med Carl som du hittar här. Föreläsningsseriens andra, Elektroslöjd, handlade om hur digitala verktyg kan samarbeta med slöjd, hantverk, design och konst. Inbjudna gäster till föreläsningen var Raquel Meyers, Geraldine Juarez, Anna Eggert, Linus Nilsson och Johan Söderberg.
Elektroslöjd (konst, slöjd, hand, maskin), är ett projekt som utvecklar hybridmetoder för konstproduktion. Med hybridmetod menas hur hantverket möter en annan form, i detta fall digitala tekniker. Elektroslöjd består av ett antal konstnärer samt projektledare. Det är ett Vinnova-finansierat projekt i syfte att skapa konst som kombinerar traditionella och digitala tekniker utifrån det som finns att tillgå på KKV, Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg. Det kan till exempel handla om att kombinera laserskärare eller 3D-printers med keramik. Totalt har sex deltagare från KKV arbetat med att experimentera med olika tekniker och metoder. På hemsidan beskrivs hela projektet så här: ”Elektroslöjd presenterar konstnärernas olika sätt att skapa gränssnitt mellan tekniker, maskiner och de formella respektive underförstådda kunskaper som praktiseras och produceras inom ramen för KKV. Medan vissa konstnärer använder sig av datorbaserade medier och processer, arbetar andra med material som kräver specifika hantverkskunskaper. Men oavsett om en konstnär arbetar med en 3D-skrivare eller en glasugn, måste hen förlita sig på teknologi.”
Eftermiddagen började med en föreläsning av Anna Eggert och Linus Nilsson som berättade om arbetsprocessen med olika material och tekniker. Hela projektet med Elektroslöjd har även resulterat i en utställning samt blogg och en bokserie. Information om böckerna hittar du här. I böckerna redovisas deltagarnas processer i form av text och bild. Där beskrivs idé och bakgrund till de olika projekten samt val av material och tekniker. Ur ett skolslöjdsperspektiv kan det vara intressant att ta del av processbeskrivningarna som i det här fallet är gjorda utifrån ett konstnärsperspektiv.
Efter Anna och Linus berättade den spanska konstnären Raquel Meyers om sitt konstnärsskap med fokus på hennes arbete med KYBDslöjd, ”Keyboardslöjd”, (drawing by typing). Raquel beskriver sig även som ”teletextkonstnär”. Som teletextkonstnär arbetar hon med Commodore 64 och genom tangentbordet skapar hon visuella mönster. Hon använder sig av textbokstäver istället för pixlar och hon kallar det Keyboardslöjd då uttrycket påminner om handarbete, liknande korsstygn. Med tanke på att Raquel kommer från en bakgrund där slöjdämnet inte varit närvarande i skolan tycker hon att begreppet slöjd ger henne nya ingångar och möjligheter. Tillsammans med musikern GOTO80 skapar hon även visuella uttryck där GOTO80 står för musiken. Raquel arbetar även textilt och låter sina grafiska animationer bli till stillbilder via broderi eller i samarbete med hackade stickmaskiner. En hackad stickmaskin kan förklaras med att äldre stickmaskinsmodeller kopplas till en dator.
Dagen avslutades med en paneldebatt mellan Geraldine Juarez och Johan Söderberg kring makerkulturen och hur den utvecklats utifrån innovation och Open-Source (upphovsrättsfritt material, det kan till exempel vara en öppen kod som vem som helst kan använda).
Om du vill veta mer om Elektroslöjd hittar du det här.
Information om kommande fredagsföreläsningar hittar du här.
Om du är nyfiken på Raquel Meyers korsstygnsbroderier, hittar du bildmaterial här och en exempelfilm på en hackad stickmaskin hittar du här. Ett projekt med hackade stickmaskiner har gjorts av konstnärerna Varvara Guljajeva och Mar Canet, här kan du läsa om det projektet.
Text av: Olle Essvik och Emma Gyllerfelt
—–
Diskussionsfråga: Vad tänker du som slöjdlärare om textens inledning: ”sammansmältningen av ny teknik och traditionellt hantverk. I dagens samhälle lever dessa två världar ofta åtskilda och i korsbefruktningen mellan dessa föds en rad intressanta hybridfenomen”? Hur ska vi och slöjdämnet förhålla oss till elektroslöjd, makerkultur etc, och med vilket motiv?
[…] 11 november, 2016. Elektroslöjd […]